Konsten att generalisera

6 Mar

Per Axbom är en intressant person som idag fått mig att inse än tydligare att jag ibland gör okloka generaliseringar. Det jag inte kan så mycket om är mycket lättare att klumpa ihop. På så sätt blir det ju inte lika mycket att hålla reda på och kanske gör jag det även oviktigare… Nåväl, gjort är gjort och när nu poletten trillat ner ordentligt blir det troligen lättare att förändra.

Vad har de afrikanska länderna gemensamt och vad skiljer dem åt?
Ja, det räcker med den frågan för att jag ska inse min okunskap. Det är något märkligt som sker när jag ibland, och säkerligen andra med mig, ska prata om Afrikanska länder. Vi använder hela världsdelen i beskrivningen som om all utveckling och alla företeelser skulle vara lika. ” I Afrika råder fattigdom”, ”I Afrika är aids en folksjukdom”, ”I Afrika blir kvinnorna könsstympade”.
Det är 55 länder vi pratar om och ytan är gigantiskt stor! Tänk om vi skulle generalisera på samma sätt om Europa… ”I Europa dricker alla vin till maten på jobbet”

Kartan ger perspektiv:
afrikas-verkliga-storlek-axbom

Se bara hur facebookanvändandet skiljer sig åt.
facebookvärlden

En ny dag med nya tankar!
Och vetskap om att ett ord bör användas försiktigare…

6 svar to “Konsten att generalisera”

 1. Jörgen mars 6, 2013 den 7:03 e m #

  kloka generaliseringar eller ”simplifiers” har en viktig roll att fylla för att skapa rätt riktning då tolkning och dess olika perspektiv blir svårare och svårare. Tyvärr används detsamma allt för ofta till att ”egna” intressen.

  Boktips! (bra men lite svår o få tag i samt bitvis ganska tung)
  Bengt Kristensson Uggla, Slaget om verkligheten

  ”hur ska vi förstå det faktum att vi tolkar den värld som vi har gemensamt så olika? Hur ska vi idag kunna dela världen så att vi kan dela världen med varandra? Och om allt är tolkning – vad är då sanning?”

  • cinaungh mars 6, 2013 den 7:53 e m #

   Dilemmat att göra världen begriplig men samtidigt se dess komplexitet. Bryter vi ner det hamnar vi ju bara i en värld av subjektiva tolkningar utan sanning. Ooops, där blev det ju nästan en beskrivning av hur jag upplever det. För världen och kunskapen är så otroligt svår att fånga. Jag gillar utmaningen, inser behovet av generaliseringar men lovordar samtidigt att allt bara är tolkningar.

   Boken låter intressant! Jag googlar…

 2. Jörgen mars 6, 2013 den 8:26 e m #

  visst är det besvärligt, intressant o spännande 🙂

  känns som det återkommer till grundläggande värderingar tillsammans med öppenhet och vilja att se olika perspektiv för att få rätt ”kompassriktning” o därmed på ett hyggligt enkelt sätt snirkla sig fram … undra om ideologier åter igen kommer att få ökad kraft i vårt samhälle?

  • cinaungh mars 6, 2013 den 8:49 e m #

   Mycket tyder på att det blir så. Värderingar och ideologier kommer framträda mer på gott och ont. Nog är det bra att det synliggörs tydligare men samtidigt kan en del tendenser i samhället skrämma mig. Jag ser just en film om ett 7%-parti Grekland. http://skma.se/blogg/2013/03/skakande-film-om-grekiska-gyllene-gryning/
   Hua, det här är en del att ett samhälle där ideologierna blir tydligare och viktigare. Hoppas verkligen att den delen krymper…

 3. Jörgen mars 6, 2013 den 8:58 e m #

  vi är definitivt på väg mot mer social oro i världen och tyvärr kommer nog bristen på de nedre delarna i maslows behovstrappa ge obehagliga konsekvenser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: