Inlärd hjälplöshet- kom ut ur garderoben!

28 Feb

Inlärd och intränad hjälplöshet?

Vi har det nog allihop…programmerat hjärnan med begränsning för vad vi klarar. Utvecklat strategier för att slippa det som är svårt, jobbigt eller kanske smärtsamt. För så funkar vi nog alla lite till mans när vi försöker och försöker utan att nå fram. Då lär vi hjärnan att det inte går.

I skolan lider många av detta. De som gett upp tilltron till sin egen förmåga. Deras skolgång har kantats av misslyckanden, den negativa spiralen har drivit dem åt fel håll och till slut har situationen blivit hopplös och meningslös. Meningen med skolan faller bort. Att konsekvent misslyckas kan knappast vara vägen till inre motivation och att se mening.

Inlärd hjälplöshet och livets utmaningar hjälper elever att dölja sin storslagenhet.
Nånstans på vägen börjar de dölja sitt riktiga sårbara jag. Bättre att hata och skita i skolan än att riskera misslyckas även om de satsar. Masken sätts på plats.

Människor jag möter som lyckats ta av masken börjar våga utmana sina tidigare misslyckanden växer otroligt. Deras kapacitet visar sig större än de kunnat tro och deras struliga livsresa blir erfarenheter som stärker och blir en tillgång. Bara de inte ger upp.

Alla föddes för att få glänsa. Så den största gåva du kan ge dig själv är att våga. Våga misslyckas, våga vara dig själv och våga visa världen vilken strålande stjärna du kan vara.

Det är dags att komma ut ur garderoben. Hur du än kommer ut… 😉
20070618_gay

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: