Utbildning utanför väggarna = betyg uppåt väggarna?

17 Feb

Vi står vid ett vägskäl.
Det bubblar i skolsverige och medierna är fyllda av åsikter om huruvida vi ska ha betyg i trean eller inte. På ena sidan står de som förspråkar en skola med kontroll, betyg, mätningar och prov. På andra sidan de som anser att lärande, innovation och motivation ska forma skolan.

betyg2

Utbildning är så mycket mer än väggarna i ett klassrum. Kunskap är så mycket mer än det lättmätta och som kan jämföras mellan länder utan kulturellt sammanhang. Utbildning sträcker sig långt ut åt alla håll. Att kunna värdera kunskap och framgångar i andra miljöer är något som skolsystemen ännu inte kan hantera fullt ut men som säkerligen blir allt viktigare i framtiden eftersom kunskapmassan växer lavinartat. ”Varannan dag skapar vi nu så mycket information som vi gjorde från civilisationens början fram till 2003”, säger Eric Schmidt, tidigare VD för Google. Två dagar!

Eller, Cina, varför skriver du om kunskap egentligen? I en accelerande kunskapsvärld torde ju konsten att navigera och hantera sin kunskap bli centralt. Att kunna utveckla sitt lärande och hitta strategier. Information är makt. Och vi har denna makt, mer än någonsin tidigare. En tweet, en blogg eller ett inlägg på fb kan betyda mycket mer än de tidigare gjort. Idag finns kraften att skapa informationen, dela den, och förstärka den. Det är viktigt att förstå och hantera i dagens samhälle men var totalt oviktigt för tio år sedan. Så här kommer det alltid att vara. Viktig kunskap och prioriterat lärande varierar över tid och är kontextberoende. Tror vi annat kan jämförelser bromsa utvecklingen istället för att utveckla.

Vad mäter vi i skolan? Med en galopperande kunskapsmassa kan mätningarna mer och mer liknas vid små stickprov som ingalunda kan fånga en hel människas lärande. En engelsk professor, som jag läst om men inte minns namnet på, sa en gång att tentor är varken ett mått på intelligens eller kunskap, det handlar om att få in din professor i huvudet och kunna att räkna ut vad kommer att vara på tentan. Ju mer vi mäter desto större är kanske risken att det blir så? Lärande sker bäst utifrån varje individs förutsättningar. Vi kan inte tillåta att lärandet blir passivt. Att fokusera på prov, betyg och mätningar riskerar medföra att det reella lärandet blir passivt, den inre motivationen sjunker och att eleven fokuserar på att svara det läraren vill veta.

Skolinspektionen har gjort en forskningöversikt som beskriver hur skolan ska bli framgångsrik genom att vila på vetenskaplig grund. De viktigaste faktorerna för att förbättra elevers resultat är läraren. Lärarens förmåga, kompetens och engagemang:
”Hattie (2009) som genomfört den hittills mest omfattande analysen av resultat av ett större antal andra studier (metaanalys) inom området, har framhållit betydelsen av hur läraren agerar och vilken typ av undervisnings­situationer läraren skapar. Goda relationer mellan lärare och elever och höga förväntningar från lärarens sida på samtliga elever har visat sig ha påvisbar betydelse i detta sammanhang. Andra viktiga faktorer är lärarens förmåga att fokusera på vad som är väsentligt i undervisningen, och att elever ges regel­bunden återkoppling. Om detta råder en hög grad av samstämmighet i både internationell och svensk forskning. Inledningsvis visar forskningen att lärare som lyckas påverka elevernas resultat i positiv riktning besitter en kombination av flera kompetenser och förmågor.”

Att mäta mer och tidigare nämns inte med i Skolinspektionens sammanställning. Snarare varnar forskare för att betyg medför en tidigare sortering och stämpling av elever. Alla kan inte vara i samma utvecklingsfas samtidigt. Det kommer aldrig att ske. Men alla kan lära bättre. Lärande ska ske och sker bäst utifrån varje individs förutsättningar och när eleverna lärt sig att lära sig att lära sig.

apple

Skolan ska lära för framtidens samhälle. Det innebär att skolan ska vara en plats där samhällsförändringar sker. Att utbilda elever till självständiga, innovativa tänkare som kan förändra världen efterfrågas av näringslivet och framtidsanalytiker. Då måste vi ju utveckla tanken och lärandet. ”Vi är på väg mot en ekonomi där tänkandet och tanken, inte kunskapen i sig, är själva tillväxtmotorn. Då krävs att såväl ungdomsskolan som universitet och högskolor tar täten i att träna individer i tänkandets hantverk och att de tar sig ur det flerhundraåriga system som är föga anpassat till dagens snabbrörliga, öppna och horisontella värld och hittar sin roll i en tankebaserad tid.” Mats Lindgren, VD Kairos Future

Annonser

Ett svar to “Utbildning utanför väggarna = betyg uppåt väggarna?”

  1. Nauru wycieczki februari 25, 2013 den 11:34 f m #

    I am really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one today..

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: