Alla dessa etiketter

26 Jan

Sista dagarnas input och upplevelser har fått mig att fundera. Hur fungerar etiketter?

För etiketter sätter vi överallt. Vi använder dem som en självklar del av våra liv men reflekterar kanske inte alltid över det. Det finns etiketter på saker, diagnoser, väderomslag, människor… Men hur sanningsenlig är egentligen etiketteringen? Vilka mått har en limpa? Vad ska vara i köttfärs för att det ska heta så? Är det månne betraktarens öga som avgör eller vad råder? Vem har rätt och vem har inte rätt att avgöra?

Så många yrken som bygger på sortering och etiketteringen. Affärsbiträde, läkare, bilmekaniker, domare, och kanske allra mest journalister. Ja, finns det några yrken utan etiketter? Jag tror inte det…

Hur sätter du etiketter på andra människor? Kanske är det bra att vi inte har en så tydlig etikett som på matvaran?!
Cina, har mörkare hår än vad som syns, lång, impulsiv, puls 61, midjemått…har en något sned mun.. ;-). Det är inte så jag vill att ni ska etikettera mig. Det där med etikettering känns så konserverande på något vis. En köttfärs är en köttfärs, limpa en limpa. Men det är ju sällan så verkligheten ser ut. Det finns bröd i alla dess former och inte en enda tydlig gräns. Ju mer vi etiketterar desto otydligare blir det. Eller?
Fast det klart utan etiketten gravid på riktigt skulle det bli komplicerat. 😉

20130126-092807.jpg

Fast visst vore det ibland förtvivlat skönt att verkligen veta vad som är vad. Men i längden fruktansvärt tråkigt. Tänk om äpplet alltid smakade och såg ut exakt likadant. Dessutom, tänker jag, att vägen till föränderlighet blir så mycket enklare om vi inte identifierar oss etikettliknande.

Kanske vore livet enklare med tydliga etiketter. Enkla svar, klara åtgärder…men hur ofta är det så när vi skrapar på ytan? Och hur ofta är det inte etiketteringen som begränsar?

I vilket fall, inser jag att mitt liv ofta hamnar i ett icke-etiketterande vilket är intressant.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: