Att vara i framtiden

19 Jan

Framtiden KAN vara en fortsättning på nuet men är sällan det. Det vi ser idag är snart då men vi inser nog inte alltid att framtiden kan bli något helt annat. Vi vill helst bygga på och fortsätta på den väg vi känner till och är på. Vilka framtida konsekvenser får nuet? Vad i nuet får mig att välja framtid? För val gör vi hela tiden vare sig vi inser det eller inte…

Ibland tänker jag att vi verkar vilja vara på en isolerad ö utan förbindelse till omvärlden och framtiden. På den isolerade ön behöver vi inte se framtiden utan kan bygga på det vi själva erfarit. Den globala världen stängs ute och vi stoppar flöden. Vi stänger ute influenser och strävar efter att dagens barn och unga ska vara som vi själva var.

Vilket perspektiv vi eftersträvar får stora konsekvenser för vårt handlande. Låt oss till exempel överföra tankarna till utbildningsväsendet. För ett centralt fokus i skolan borde ju vara hur vi ska utbilda för framtiden. För att vara i framtiden. För att verka i framtiden.

När omvärlden förändras är det skolans uppdrag att svänga med. Eller allra helst gå i fronten eftersom våra elever gynnas av att vi är steget före. Att utbilda för ett samhälle som varit eller utbilda för ett samhälle som ska bli?
Jag anser att vi bryter mot vårt uppdrag om vi inte tänker och utbildar framåt. Vilka kunskaper och förmågor kommer att efterfrågas? Hur ska vi möta och entusiasmera dagen barn?

Framtiden är oundviklig. Jamen såklart tänker du kanske nu, men kommer vi verkligen ihåg det när vi tex diskuterar hur skolan ska vara. Strävar skolans styrning efter en förfluten tid eller efter framtid? Jag anser att skolan styrs på tok för konservativt och definitivt med för lite innovation korsat med forskning. Annars skulle vi kanske haft HipHopskola i varje liten håla?! 😉
Det finns massa kunskap och forskning om det och det finns massa ungar att fråga.

Hip-Hop-Music_03

Jag vill inte vara på en isolerad ö i framtiden. Jag vill vara i framtiden.
Vad vill du?

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: