Fascismens steg

3 Jan

Jag skrev för någon vecka sedan om att fascistiska och nazistiska partier breder ut sig i Europa. Det finns tre steg vi ska se upp med om vi inte vill att fascismen ska påverka eller ta över i samhället.

Steg 1 är att utmåla en fiende, en grupp människor som är marginaliserade i vårt samhälle (läs invandrare). Denna fiende ska sedan smutskastas, spridas rykten om och göras misstänkta för både det ena och det andra. Budskapet som sprids är att vårt land är hotat och att dessa människor utgör en konspiration för att ta över landet. Öppna vilken tidning du vill eller ut på sociala medier så kan du se denna medvetna propaganda under ytan. Här är det jag läst idag.
Vi vet att fascism växer i tider av oro i samhället. När människor upplever försämrade levnadsvillkor ska syndabockar utses.

sd_61145201

Steg 2 är att förringa de som varnar för detta. Fascismen menar att de är för godtrogna och naiva och inte förstår. De godtrogna sviker landet. Budskapet är att vår maktelit inte förstår vad de gör utan tar bort svenskarna deras kultur. De som vågar reagera på detta kan ses som räddare eller martyrer som slåss för Sverige. Är det därför järnrörshistorien ledde till ökat förtroende för SD?

avpixlat2

Steg 3 är att inte ge utrymme för för något annat val. Om du inte hänger med riskerar du själv att bli utesluten och marginaliserad. Alla misstänker alla. Tack och lov är vi inte där och dit ska vi verkligen inte komma.

Det verkar en ganska allmänt vedertagen åsikt att rasismstämplingen gått för långt. Oron för kulturarvet växer och den politiska korrektheten ifrågasätts. I sociala medier, på bloggar och i nyheterna är det dominanta tonfallet att det nu får vara nog. Det sorgliga med dessa drev är att allmänheten spelar fascismens spel. Vi skapar motståndare som inte finns. Vi skapar hot av ingenting. Sen fascinerar det mig att diskussionen om kränkningar mot pepparkaksgubbar, ordet neger osv aldrig verkar hamna där den rättmätigt här hemma nämligen hos den utsatte. Betraktaren kan ju aldrig avgöra vad som är rätt för den som är utsatt. Ordet neger kan kanske vara oförargligt men det kan självklart också användas som en kränkning. Denna viktiga poäng verkar Annika Rydh ha missat.

Idag blir jag så upprörd igen!

2 svar to “Fascismens steg”

 1. Anna januari 3, 2013 den 8:12 e m #

  … ”snart får man inte säga något alls. Vi har ju trots allt yttrandefrihet”
  Ja jisses… Tänk vilket hot! Man får snart inte såga något alls! Det blir ju inte kul… Man borde få vara elak och kränka personer om man vill = annars får man inte säga något alls. Så himla klockren logik.
  Vilka puckon det finns i världen. Jag håller med Soran Ismail. Alla borde inte få rösta 😉

  • cinaungh januari 4, 2013 den 9:09 e m #

   Javisst önskar man ibland att alla inte fick rösta men samtidigt sparkar vi kanske undan benen på vårt eget inflytande och den demokratiska idéen. Låt folk få rösta men få dem att inse vad de röstar på. Det tror jag inte alla gör idag. Att missnöjespartiet leder till fascism inser man inte…men vi gör vad vi kan för att belysa det som ligger under utan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: