Vilken handling ska generera straff?

12 Okt

För några veckor sedan såg jag dokumentärfilmen Bully som handlade om mobbning. Bland annat berättades om en ung tjej som upplevt sig mobbad under många år. Hon fick en dag nog och tog upp en pistol och hotade de andra barnen i skolbussen. Hon övermannades och blev därefter inlåst. Enligt våra lagar är det självklart att det är tjejen som gått över gränsen för vad som är tillåtet men jag kan likväl inte låta bli att undra vilken handling som egentligen är värst, mobbning eller hot, och med vilken rätt vi kan döma som vi gör. Tjejen begick en fysiskt otillåten handling och mobbarna en psykisk. Det är ofta den fysiska som generera straff.

Men vad gäller själva bestraffningarna är det idag tvärtom. Foucault belyser makt och straff väldigt intressant när han undrar vilket straff som egentligen är värst. Den fysiska att bli av med tex en arm eller den psykiska att fängslas under lång tid. Vi anser oss vara humana i våra bestraffningar men är vi verkligen det? Tänk nu inte att jag förespråkar fysiska straff och våld mot brottslingar. Jag menar inte så. Jag vill nog bara få fram att vi gör det svåra lite för enkelt. Den unga flickans systematiska utsatthet under många är både svår att mäta och bevisa vilket medför att hennes upplevelser inte blir bestraffade på samma sätt. Sen är ju nästa fråga om bestraffning nånsin kan bli varken rättvis eller bra. Kanske ska straff helt enkelt tänkas bort? Vi kanske ska göra på ett helt annat sätt om vi vill uppnå ett bättre samhälle? För om den statistik jag läst stämmer är ju inte ens dödsstraff avskräckande utan medför snarare ett hårdare och kriminellare samhälle.

Får ni gott om tid någon gång så grotta ner er i Foucault. Han kunde konsten att ifrågasätta våra system. Foucault dog i aids…

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: